Mikä on Pinxit?

Pinxit on latinankielinen sana, joka tarkoittaa maalauksen tekijää, kirjaimellisesti “on maalannut”. Taiteilija on saattanut signeerata maalauksensa esimerkiksi muodossa “Caravaggio pinxit”, eli “Caravaggio on maalannut (tämän)”. Toisinaan sana voi esiintyä taideteoksessa myös lyhennetyssä muodossa “pinx.”, “pxt.” tai “p.”.

Idea, joka myöhemmin sai nimen Pinxit, syntyi eräänä keväisenä päivänä kahvitauolla vuonna 2018. Ammatillisista ja taidehistoriallisista kiinnostuksenkohteista keskustellessamme me, kaksi taidehistorioitsijaa, huomasimme yllättäen, että olimme pohdiskelleet tahoillamme jo pitkään samankaltaisia asioita. Meillä molemmilla oli paitsi kokemusta attribuoinnista ja provenienssitutkimuksesta, myös intohimo tutkimukseen sekä halu tuoda osaamistamme sitä tarvitsevien käyttöön. Lisäksi kumpikin meistä oli ollut eri yhteyksissä lukuisia kertoja tilanteessa, jossa meiltä oli kysytty apua taideteosten tunnistamiseen ja taustatietojen hankintaan. Matalan kynnyksen palveluista oli siis selkeästi pulaa.

Pienestä, aluksi vähän hullultakin kuulostaneesta ideasta alkoi vähitellen muotoutua selkeä kokonaisuus, joka pitkien pohdintojen jälkeen sai nimekseen Pinxit. Me tutkimme taiteesi tarinan.